Állatorvosok az Állatvédelemért Országos Alapítvány honlapján

Hasznos cikkek

Képes segédlet állat kondíciójának megítéléséhez helyszínen

Alábbiakban elsősorban az állatkínzás gyanúja miatt helyszínre kihívott rendőröknek szeretnénk segítséget nyújtani. Ezen 4 kép segítségével könnyebben megállapítható, hogy a megfigyelt állat kondíciója, testsúlya megfelelő-e. (Kutya, macska, ló és szarvasmarha)

Olvass tovább >>>

 

Beszéljünk Ödönkéről!

2019 novemberében (a múlt héten) félrevezető tévériport és néhány újságcikk jelent meg, amelyek amellett kampányolnak, hogy a szívtelen hivatalok ki akarnak irtatni egy házikedvencként tartott magyar szürke bikát; ne engedjük! A tulajdonos ragaszkodik ahhoz, hogy – mivel házikedvencről van szó – sem krotáliára nincs szüksége (az ENAR rendszerbe nem kell bejelentenie), sem az egyébként kötelező vizsgálatokat/vakcinázásokat nem kell vele elvégezni, a hivatali gazemberek meg ehhez ragaszkodnak, és ok nélkül akarják a környék kedvencét elpusztítani.

Olvass tovább >>>

 

Veszettség elleni és kombinált vakcinázás

Időről időre valamelyik bulvároldalon felüti a fejét a „pénzlehúzás az évenkénti kötelező kutyaoltás” című téma. Beszéljünk róla!

Magyarországon kötelező a kutyák veszettség elleni vakcinázása, egy éves kor alatti állatnak és az első vakcina kizárólag monovalens (más kórokozót/kórokozó elleni ellenanyagot nem tartalmazó) formában adható, egy év alatti kutyák esetében hat hónapra kell az oltást ismételni, azt követően évente, és kombinált vakcinával egyidejűleg is adható.

Olvass tovább >>>

 

Tenyésztés kontra szaporítás

Ez a cikk elsősorban azoknak szól, akik szándékosan vagy baleset miatt egyszer megelletik otthon a kutyát, és nem értik, miért bántják őket az állatvédők. Elsősorban őket kérem, olvassák el, talán megértik.

Mi a különbség a kutya- (macska-)tenyésztés és a -szaporítás között? Mi a különbség a megélhetési és a „családi” szaporítás között?

Olvass tovább >>>