Állatorvosok az Állatvédelemért Országos Alapítvány honlapján

Hogyan határozhatjuk meg a kölyökkutya korát?

Szerző: Deanne Pawlisch, forrás: https://www.wikihow.com/Tell-Your-Puppy%27s-Age

Hol, mikor lehet ennek jelentősége? Teljesen hétköznapi problémaként merülhet fel, hogy találunk egy kóbor, chip nélküli kölyök állatot, és amíg elvisszük állatorvoshoz vizsgálatra, szeretnénk megetetni, megitatni, de nem tudjuk, mivel kínáljuk. Komolyabb szerepe lehet a kormeghatározásnak például az illegális állatkereskedelemben, ahol egy ellenőrzésre feltartott kocsiban látszólag 20 kiskutyához 20 útlevél párosul, azonban az útlevelekben esetenként - valótlanul - több héttel vagy akár hónappal idősebbre datálta a kitöltő állatorvos az életkort.

A kiskutya mérete valami támpontot ugyan ad, de a különböző fajták különböző mértékben növekszenek. A kutyakölyök korának meghatározására legegyszerűbb, ha megnézzük a fogait, megfigyeljük a viselkedését, és (ha nem vagyunk állatorvosok), elvisszük az állatorvoshoz.

Nézzük először a fogakat!

3 hetesnél fiatalabb kutya: A még teljesen fogatlan, általában csukott szemű kiskutyák újszülöttek. Még az anyjukkal vannak. Ha egy kutyakölyöknek nincsen foga, még nincs három hetes.

3-4 hetes kutya: A szemfog az a négy darab hegyes fog, ami a kutyák szájában látható. Kettő van felül, kettő alul. Ezek bújnak ki először 3 – 4 hetes kor között.

4-5 hetes kutya: Az első metszőfog-készlet látható. A metszőfogak elöl, a szemfogak között lévő kis fogak. Kutyakölyköknél a szemfog után a két sor metszőfog bújik ki.

4 – 6 hetes kutya: Nézzük az első előzápfogakat! Az előzápfogak közvetlenül a szemfogak mögött vannak. 4-6 hetes kor között a tej előzápfogak bújnak ki a kutyakölyök szájában. 6-6 db lesz belőlük, felül és alul is. (A képen tévesen 4.)

5-8 hetes kutya: Nézzük az utolsónak kibújó tej metszőfogakat és előzápfogakat! 5-6 hetes korban nő ki az utolsó tej metszőfog (6-6 db lesz, alul és felül is), míg az utolsó négy előzápfog 6-8 hetes korban jelenik meg.

8 hetes kutya: Nézzük meg a tejfogakat! 8 hetes korra a kutyakölyök minden tejfoga kint van. Ezek nagyon hegyesek. Ahogy a kutya növekszik, 8-16 hetes kora között a fej és az állkapocs nő, ennek következtében a fogak között rések vannak. Emellett a tejfogak kezdenek kicsinek látszani a kutya szájában.

16 hetes- 8 hónapos kutya: Figyeljük meg a végleges fogak kibújását! 16 hetes és 8 hónapos kor között a tejfogak kiesnek, és felváltják őket a végleges fogak. Először elöl, a metszőfogak bújnak ki. A fogak a szájban egymás után váltódnak le. Minél idősebb a kölyökkutya, a fogsora annál teljesebb lesz végleges fogakból.

8-12 hónapos kutya: A legtöbb tejfog öthónapos korra kiesik, és az összes végleges fog megjelenik nyolc és tizenkét hónapos kor között.

 

A kutyakölyök testének és viselkedésének elbírálása

2 hetes kutya: Kéthetes korig minden kutyakölyök kicsi. A szemük még nem nyílt ki. A kölykök nem nagyon mozognak, és anyjuk mellett maradnak. Általában csak kúsznak, szopnak és alszanak.

2-3-hetes kutya: Figyeljük meg, hogy a kutyakölyök elkezd járni! 2-3 hetes korban kinyílik a szemük. Elkezdenek járni, kimenni az elletőboxból.

5-6 hetes kutya: Egyre inkább felfedezik a környezetet, és megpróbálják megismerni.

6 – 8 hetes kutya: A kiskutya elkezd szilárd táplálékot enni. 5-7 hetes korukig a kutyakölykök anyjuktól táplálkoznak. Azok a kölykök, amelyek elkezdenek szilárd táplálékot is enni, és kezdenek eltávolodni az anyjuktól, talán 6-8 hetesek lehetnek.

8 hetes kutya: Fokozott rágás és játék. Ahogy a kutyakölyök nő, egyre aktívabb lesz. Nyolchetes korára egy kutyakölyök úgy viselkedik, ahogy azt az ember egy kölyöktől elvárja. Mivel jönnek a fogaik, rágni kezdenek mindent. Nagyon energikusan játszanak, és felfedeznek mindent maguk körül. Nyugtalanok lehetnek és nyüszöghetnek a fogzás miatt. Két játék és rágás között rengeteget alszanak.

8 – 16 hetes kutya: Figyeljük a kutyakölyök növekedését! A kutyakölykök intenzíven növekednek nyolc és tizenhat hetes kor között, és a következő hónapok folyamán látványosan nőnek tovább.