Állatorvosok az Állatvédelemért Országos Alapítvány honlapján

Küldetésünk

Kedves Látogató!

 

Alapítványunkat a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) alapította 2009-ben, és kuratóriuma állatorvosokból áll.

Elsődleges feladatunk az, hogy az állatvédőkkel kapcsolatot teremtsünk, az állatorvosokat tájékoztassuk az állatvédelemmel kapcsolatos feladataikról, és a jogi háttérről. Oktatást végzünk iskolákban, illetve "roadshow" keretében állatorvosokat képzünk az állatorvos állatvédelemben betöltött szerepéről, és az állatkínzások jogi megítéléséről. Képzésünket a Magyar Állatorvosi Kamara 46 kreditponttal ismerte el. Tapasztalatunk az, hogy amelyik megyébe a tanfolyamunk eljutott, ott az állatorvosok, mind a hatóságok, mind a magánállatorvosok, pozitívabban, értőbben közelítenek az állatkínzásos esetekhez, jobb együttműködés alakul ki, ami rendkívül fontos. Ezzel kapcsolatos másik feladatunk az, hogy az állatvédők és a hatóságok között találkozókat szervezzünk, azokat moderáljuk, és ezzel segítsük elő az adott területen felmerülő állatvédelmi feladatok zökkenőmentes megoldását. Komoly eredménynek tartom, hogy tanfolyamunk híre eljutott Szerbiába Ottani kollégák és jogászok részt vettek az egyik képzésünkön, meghívtak bennünket Szerbiába, és ami még fontosabb, 2017 december végével beadtak egy EU-s pályázatot az állatorvos állatvédelemben betöltött szerepének oktatására a balkáni országokban és Magyarországon. Ez egyértelműen a mi képzésünk hatása.

Mióta oktatunk, született jó néhány szigorú közigazgatási állatvédelmi határozat, amire korábban nemigen volt példa.

Alapítványunk minden évben díjazza az Év állatmenhelyét és az Év állatvédő állatorvosát, hogy példát mutasson az e területen dolgozó többieknek is. Díjunk egyértelműen pozitív hatással van az állatorvos - állatvédő kapcsolatokra is.

Katasztrófahelyzetekben katasztrófavédelmi alapunkból nyújtunk támogatást állatorvosoknak, állatvédőknek (Devecser vörös iszap, árvíz, szaporítótelep felszámolása).

Tevékenységünk alapján meghívást kaptunk az EU Dog & Cat Alliance nevű szervezettől, hogy legyünk a tagjuk, a szervezet fő célja a szaporítótelepek, illegális nemzetközi állatkereskedelem felszámolása.

Másik része munkánknak az állatvédő szervezetek, állategészségügyi hatóságok és magánállatorvosi szervezetek közötti együttműködésének kialakítása, a találkozók mediálása. Mind ugyanazért a célért kell, hogy dolgozzunk, együttműködés nélkül ez nem megy.

 

Az alapítvány kuratóriuma (dr. Fodor Kinga, dr. Csutorás István, dr. Szinesi András, dr. Horváth László) nevében is

a kuratóriumi elnök: Dr. Markus Gabriella 

  

Munkánkról beszámolókat bővebben itt olvashat:

Az Alapítvány munkája 2016-ban

Az Alapítvány munkája 2017-ben

Az Alapítvány munkája 2018-ban