Állatorvosok az Állatvédelemért Országos Alapítvány honlapján

Kutyatár 2018. évi díjazott menhely

Állatorvosok az Állatvédelemért Alapítvány A tegnapi napon átadtuk a 2018-as Év Állatmenhelye díjat a csodálatos Boncz Editnek, a Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület vezetőjének, Kaposváron. A kaposvári menhelyet NEM azért választottuk ki, mert szép, nagy helyen, hatalmas területen fekszik, (de jó lenne!) hanem elsősorban azért, mert a tevékenységük példamutató, követendő. Örökbeadás előtt ötszöri látogatást kérnek, hogy az örökbefogadandó állatnak és a leendő gazdának legyen ideje összeszokni. Kizárólag végigoltott, ivartalanított állatot adnak örökbe. A kiadott állatokat követik. Rendszeresen ellenőrzik a helyi piacot, aminek következtében drámailag lecsökkent a szaporítóktól származó kutyakölykök árusítása. Kijárnak a helyi cigánytelepre, ahol amellett, hogy az arra szoruló állatokat (kölyköket) beviszik a telepre, a szülőket ivartalanítva visszaadják, és segítenek abban, hogy a gazdák el tudják őket látni megfelelően. Oktatnak, tájékoztatnak, gyerekeket nevelnek felelős állattartásra - kettővel mi is találkoztunk tegnap, akik minden nap kijárnak önkénteskedni - és ez az effektív állatmentés mellett talán a legfontosabb, amit egy állatvédő tehet. Ritka nehéz körülmények között, kicsi területen, nem kevés állatot látnak el, kiválóan. A kutyák és macskák - akik helye irigylésreméltó - egytől egyig remek kondícióban vannak, és - bevallom - sokkal tisztábbak, mint a saját kutyáim itthon. Minden kutya minden nap ki van engedve, legalább másfél órát mozog, és a viselkedésükből egyértelműen lemérhető, hogy a nehéz körülmények ellenére, jól érzik magukat, szeretetben élnek. Az épp kiengedett kutyák közül egy Houdini jellemű jagdterrier kölyök, ahogy megpillantotta az úton Editet, gondolkodás nélkül, rettentő farkcsóválással odarohant hozzá; esze ágában nem volt meglógni. A telep tisztaságában döntő szerepet játszik Krisztián az állandó munkatárs, akiből süt az állatszeretet, a ketrecek, boxok tisztasága példaadó. Nagyon köszönjük mindkettőjük (és önkénteseik) munkáját, kívánjuk nekik, hogy a megígért területet minél előbb megkapják, hogy méltóbb és könnyebb körülmények között tudjanak dolgozni. Nagyon örülök, hogy dr. Kajó Cecília csatlakozni tudott a díjátadásunkhoz, és ő is láthatta, milyen remekül viszi a menhelyt Edit és Krisztián. Rozi meg, a menhely emblematikus kecskéje, önmagában is megért volna egy látogatást.

A díjunk – mint minden évben – ezúttal is Baksa Gyöngyi keramikusművész sok szeretettel, egyedileg, a Kutyatár részére készített kerámiatáblája.

 

Boncz Edit írása a Kutyatáron:

 

Én ma nagyon, de nagyon át lettem verve. Pár napja üzenetet kaptam dr. Markus Gabriellától, melyben diszkréten megérdeklődte, hogy nov. 9-én (azaz ma) egy konferenciáról hazafelé menet esetleg röpke látogatást tehetnének-e a telepen dr. Kajó Cecíliával. Ez a két név számomra arra jelent garanciát, hogy az állatvédelem nemcsak önjelölt figyelemhiányos hétköznapi hősökkel és exhibicionista paprikajancsikkal van tele, hanem létezik egy olyan szakmai és emberi minőség is, ami reményt ad arra, hogy ha lassan is, de fogunk érdemi eredményeket elérni. Tehát a megbeszéltek szerint megérkezett Gabi és Cili, akik természetesen először Rozi elé járultak az ilyenkor szokásos kötelező zabkeksszel. És akkor jött a merénylet: míg én legszebb kutyasétáltató ruhámban feszítettem a házigazda szerepében, Gabi elővett egy plakettet és egy oklevelet, mely arról tájékoztatta a nagyérdeműt, hogy az Állatorvosok az Állatvédelemért Alapítvány döntése alapján a 2018. év állatmenhelye a Kutyatár. Ezen kitüntető címet - a vele járó személyre szóló plakettel - azok a menhelyek kapják, akik az alapítvány szerint kiemelkedő munkát végeznek. Azt hiszem a videó abszolút jól visszaadja nagylányos zavaromat, így az ünnepi öltözék hiányát tovább súlyosbítottam azzal, hogy hebegtem-habogtam, így sikerült Rozi ingatlanja előtt egy igazán spontánul emelkedett hangulatú díjátadást prezentálnunk. A Kutyatár lett a 2018. év állatmenhelye! Elképesztő! Köszönjük! Rozi, te meg közben csak zabálsz itten?