Állatorvosok az Állatvédelemért Országos Alapítvány honlapján

Oktatás

A magyarországi állatvédelmi jogi szabályozás EU-s viszonylatban is jó. Azonban a bűnügyi nyomozás, ügyészi és bírósági eljárások messze nem felelnek meg a társadalmi igényeknek, jóllehet azt a törvány lehetővé tenné. Önkénteseink, előadóink között van rendőr, ügyész, büntetőbíró, közigazgatási jogász, igazságügyi állatorvos szakértő, mert az állatorvosok, valamint az első fokú állatvédelmi hatóságot jelentő jegyzők, rendőrök állatvédők számára tartott jogi képzéseinken hitelesebben tudják a hallgatóságot meggyőzni az állatkínzás, rossz állattartás jelentőségéről, mint egy - adott esetben - érzelmi alapon működő állatvédő. Amellett, hogy a jogi hátteret, az állatorvos szerepét ismertetjük másik, igen fontos feladatunk az érzékenyítés. Sokszor az első vonalban eljárók, rendőrök, jegyzők, állatorvosok nem azért nem látják az állatkínzást, mert nincs, hanem azért  mert annyira hozzászoktak az egyméteres láncon tartott, sovány rettegő kutyák, sovány, sánta tehenek látványához, hogy ez már fel sem tűnik nekik. Szakembereink és Alapítványunk célkitűzése az, hogy ezeknek az első vonalban eljáró embereknek a szemét rányissuk a magyar állattartás problémáira, mert ha ők helyesen látják a tényeket, a jogi folyamatok sokkal könnyebben és rövidebb idő alatt végigvihetőek. Végül, ha azoknak, akik naponta szembesülhetnek az állattartási problémákkal, állatkínzással, kinyílt a szeme, sokkal nagyobb esély van arra, hogy elérjünk saját gyerekeikhez, az óvodákhoz, iskolákhoz, más gyerekekhez, akiket rá lehet nevelni a helyes állattartásra, az élet tiszteletére.

Az oktatási projekt másik része az egészségügyiek, védőnők, terhes asszonyok számára ismeretterjesztő előadások tartása. Rengeteg az egészségügyben a tévhit. Sok orvos/védőnő javasolja azt, hogy ha egy asszony teherbe esik, azonnal távolítsa el otthonról a háziállatot, főleg macskát. Megpróbálunk ismertető anyagokat készíteni, de úgy gondoljuk, hogy a helyi állatorvos e területen végzett ismeretterjesztő, felvilágosító munkája hasznos lehet.

 

Felhívás állatorvosoknak!!!

Tisztelt Kolléga!

Folyamatosan várjuk olyan állatorvos kollégák jelentkezését, akiknek szívügyük az állatvédelem; mindegy, hogy milyen szektorban (praxis, igazgatás stb) dolgozol, várunk szeretettel. Ha van heti 1-2 szabad órád, és szívesen jótékonykodnál anyagi ráfordítás nélkül, itt a helyed. Te választhatod meg a feladatod az alábbiak közül:

- oktatási anyagok összeállítása és frissítése gyerekeknek, középiskolásoknak, humán egészségügyben dolgozóknak, pedagógusoknak

- állatvédelmi előadás, oktatás tartása oktatási intézményekben (óvoda, iskola, középiskola)

- más kollégák meggyőzése, hogy ez nekik is jó, és vegyenek részt a kampányunkban!

Ha szívesen csatlakoznál, csak írj egy e-mail az Alapítvány címére!