Állatorvosok az Állatvédelemért Országos Alapítvány honlapján

Hasznos cikkek

Képes segédlet állat kondíciójának megítéléséhez helyszínen

Alábbiakban elsősorban az állatkínzás gyanúja miatt helyszínre kihívott rendőröknek szeretnénk segítséget nyújtani. Ezen 4 kép segítségével könnyebben megállapítható, hogy a megfigyelt állat kondíciója, testsúlya megfelelő-e. (Kutya, macska, ló és szarvasmarha)

Olvass tovább >>>

 

Képes segédlet kutya korának meghatározásához

Hol, mikor lehet ennek jelentősége? Teljesen hétköznapi problémaként merülhet fel, hogy találunk egy kóbor, chip nélküli kölyök állatot, és amíg elvisszük állatorvoshoz vizsgálatra, szeretnénk megetetni, megitatni, de nem tudjuk, mivel kínáljuk. Komolyabb szerepe lehet a kormeghatározásnak például az illegális állatkereskedelemben, ahol egy ellenőrzésre feltartott kocsiban látszólag 20 kiskutyához 20 útlevél párosul, azonban az útlevelekben esetenként - valótlanul - több héttel vagy akár hónappal idősebbre datálta a kitöltő állatorvos az életkort.

Olvass tovább >>>

 

Beszéljünk Ödönkéről!

2019 novemberében (a múlt héten) félrevezető tévériport és néhány újságcikk jelent meg, amelyek amellett kampányolnak, hogy a szívtelen hivatalok ki akarnak irtatni egy házikedvencként tartott magyar szürke bikát; ne engedjük! A tulajdonos ragaszkodik ahhoz, hogy – mivel házikedvencről van szó – sem krotáliára nincs szüksége (az ENAR rendszerbe nem kell bejelentenie), sem az egyébként kötelező vizsgálatokat/vakcinázásokat nem kell vele elvégezni, a hivatali gazemberek meg ehhez ragaszkodnak, és ok nélkül akarják a környék kedvencét elpusztítani.

Olvass tovább >>>

 

Veszettség elleni és kombinált vakcinázás

Időről időre valamelyik bulvároldalon felüti a fejét a „pénzlehúzás az évenkénti kötelező kutyaoltás” című téma. Beszéljünk róla!

Magyarországon kötelező a kutyák veszettség elleni vakcinázása, egy éves kor alatti állatnak és az első vakcina kizárólag monovalens (más kórokozót/kórokozó elleni ellenanyagot nem tartalmazó) formában adható, egy év alatti kutyák esetében hat hónapra kell az oltást ismételni, azt követően évente, és kombinált vakcinával egyidejűleg is adható.

Olvass tovább >>>

 

Tenyésztés kontra szaporítás

Ez a cikk elsősorban azoknak szól, akik szándékosan vagy baleset miatt egyszer megelletik otthon a kutyát, és nem értik, miért bántják őket az állatvédők. Elsősorban őket kérem, olvassák el, talán megértik.

Mi a különbség a kutya- (macska-)tenyésztés és a -szaporítás között? Mi a különbség a megélhetési és a „családi” szaporítás között?

Olvass tovább >>>